U bent hier

Koeweidehof

Welkom op het Koeweidehof! Hier wonen en werken moeder Annie, vader Leo, zoon Bart en schoondochter Marijke.

Het koeweidehof heeft haar naam niet gestolen: op dit gemengd landbouwbedrijf zijn zowel melkvee als vleesvee aanwezig. Daarnaast worden er ook voedergewassen, granen, aardappelen en suikerbieten geteeld. En dat Vlaams-Brabant de typische streek is voor grondwitloof, kan je ook hier zien. Vader Leo en moeder Annie nemen de teelt van het grondwitloof ter harte. Dit 'witte goud' kan je enkel zien groeien in de winterperiode (oktober - maart).

Last but not least: van de mest van de melkkoeien wordt hier elektriciteit geproduceerd. Dit gebeurt met de pocketvergister.

Nieuwsgierig naar deze boerderij? Kom dan zeker een kijkje nemen!

Bezoektijden:

Te bezoeken na afspraak.

Prijs:

Op aanvraag.

Bart Vanderstraeten en Marijke d'Hertefelt

Koeweidestraat 25, 1785 Merchtem
Al een afspraak gemaakt? Vraag uw subsidie aan

Het bezoek

Na een korte voorstelling van het bedrijf worden de bezoekers meegenomen naar de jongveestal. Hier krijgen de kalfjes melk met een kalverdrinkautomaat. Daarna een stapje verder naar de melkveestal: de koeien worden gemolken met een melkrobot, borstelen hun vacht onder een koeborstel en gaan op tijd naar de pedicure. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen wordt het verhaal van de pocketvergister verteld.

In de vleesveestal ontdekken de kinderen het verschil tussen melkvee en vleesvee. Afhankelijk van de periode wordt ook getoond hoe grondwitloof groeit. En welke machines heeft een landbouwer allemaal nodig?

Als het bezoek lang genoeg duurt wordt na de rondleiding 'het grote boerderijspel' gespeeld. Zowel voor kleuters als lager onderwijs (tot 4de leerjaar) werd een educatief spel ontwikkeld. Spelenderwijs leren de kinderen nog meer over de boerderij en mogen ze zelf dingen doen.

Als afsluiter wordt een melkdrankje voorzien.

Op vraag kan het programma aangepast worden.

Omgeving

Deze hoeve is landelijk gelegen in de Brabantse kouters, maar via enkele mooie fiets- en wandelroutes ontdek je al snel dat Brussel vlakbij is. Op enkele nabijgelegen plekjes kan je genieten van een fantastisch uitzicht over onze hoofdstad.

Extra's

Neem hier alvast een kijkje op ons bedrijf: https://www.youtube.com/watch?v=g2cj4AosVPE 

Deze hoeve maakt deel uit van het netwerk Boeren met Klasse Vlaams-Brabant.