U bent hier

Melkautomaat Achterbroek

Melkautomaat Achterbroek is een melkveebedrijf met een 140-tal melkkoeien en ongeveer 100 stuks jongvee. Verder zijn er nog enkele kippen, katten en de hond Billie. De boerderij ligt net buiten het dorp, heel landelijk en toch makkelijk te bereiken.

Wim, de boer des huizes, zorgt voor het veldwerk, het voederen van de koeien, het drinken van de kalfjes en de voortplanting van de koeien. Boerin Sandra neemt de andere dagelijkse werkzaamheden zoals de verzorging van de koeien en hun stallen en de administratie, voor haar rekening. Ook zonen Eme en Robbe, dragen hun steentje bij waar ze kunnen. Soms bij het veldwerk, maar ook bij de dagelijkse werkzaamheden in de stal.

Sinds mei 2019 verhuisden de melkkoeien naar een gloednieuwe stal waar ze gemolken worden door 2 melkrobots. De dieren genieten van het comfort in hun nieuwe stek, maar ook van het melken op het moment dat zij er zin in hebben. De overgang was even wennen voor de koeien, maar ook voor de boer en de boerin. Ondertussen loopt alles vlotjes en wordt er genoten van de rust in de nieuwe stal.

Bezoektijden:

Uren en dagen zijn af te spreken. Een gewone rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur, voor een hele dag ontvangen wij de groep van 10 u tot 15 u.

Prijs:

€ 50 per groep voor een rondleiding van ongeveer 1,5 uur voor groepen tot 25 personen. Voor grotere groepen komt er per persoon € 2 bij.

Voor een hele dag op de boerderij vragen wij € 80 per groep tot 25 personen. Voor grotere groepen komt er per persoon € 4  bij.

Al een afspraak gemaakt? Vraag uw subsidie aan

Het bezoek

Tijdens het rondleiding ontdekken de kinderen de weg van pasgeboren kalfje tot melkkoe. Wat eten de dieren en hoe leven ze? De rondleiding start bij de kleinste kalfjes en komt uit bij de melkgevende koeien. De robots worden bezocht en de werking van de melkautomaat uitgelegd. Er mag ook melk geproefd worden. Uiteindelijk nemen de kinderen een kijkje bij de machines die nodig zijn bij de werkzaamheden op het veld, om dan af te sluiten met een ritje met de tractor en de kar.

Wordt er gekozen voor een hele dag dan krijgen de kinderen in de voormiddag de rondleiding en in de namiddag worden er allerlei activiteiten gedaan. Boerderij spelen, maar ook dagelijkse werkzaamheden worden dan mee uitgevoerd al naar gelang het tijdstip van het bezoek.

Omgeving

In de omgeving kan je een bezoek brengen aan de Kalmthoutse Heide en het Arboretum. Verder is er in Kalmthout een bijenteelt-museum en zijn er allerlei leuke fietsroutes.