U bent hier

De Potaerdehoeve

Welkom op de boerderij van Jos en Kathleen en hun kinderen Louis, Hélène, Elise en Stéphanie!In 1993 nam Jos deze hoeve over van zijn vader, en zo vormt hij samen met zijn gezin de vierde generatie op deze typisch Vlaams-Brabantse vierkantshoeve.Naast de oude hoeve uit 1772, is in 2010 een nieuwe en zeer moderne stal en loods gebouwd. De stal heeft een uniek stalconcept, is zeer luchtig, met veel koecomfort.

Ons melkveebedrijf telt een 100-tal koeien die worden gemolken door 2 Lely melkrobots. Dit is een volledig automatisch melksysteem. Bezoekers kunnen dus effectief tijdens de rondleiding zien hoe de koeien gemolken worden : 24/24 u, 7 dagen op 7! Tevens kan u een mestrobot aan het werk zien, die via diverse routes in de stal, volledig automatisch de roosters reinigt.Verder zijn er ook nog zo'n 100 kleine kalfjes, jonge vaarzen, pinken en stieren…

Bezoektijden:

Te bezoeken na afspraak.

Prijs:

Prijs op aanvraag.

Jos en Kathleen Van den Houte - Laureys

Strijdlandstraat 5, 1785 Brussegem - Merchtem
Al een afspraak gemaakt? Vraag uw subsidie aan

Het bezoek

Jos en Kathleen zijn gedreven melkveehouders en dierenvrienden in hart en nieren. Hun beroep is hun passie en daar vertellen ze graag over. Een rondleiding duurt zo'n 2 à 3 uur (afhankelijk van de leeftijd) en volgt het leven van een kalfje doorheen onze boerderij…. Onze kalfje wordt groot…en wordt een koe… Kinderen kunnen er terecht voor een ervaringsgerichte ontdekkingstocht: kalfjes verzorgen, voederen én knuffelen,… We gaan de koeien observeren, want wat doet de koe een ganse dag? Wat eet ze? Wat zijn haar ‘dierenmanieren’? We gaan ontdekken hoe de melk van de koe tot bij ons op tafel geraakt… We gaan ontdekken hoe een melkrobot kan melken : wat is de  techniek hierachter? Ook het tanklokaal, waar de melk bewaard en gekoeld wordt, wordt bezocht. We willen ook meer weten over het welzijn van de dieren…

Bezoekers zien hoe regenwater opgevangen en gezuiverd wordt en dient als drinkwater voor de koeien. De oudere leerlingen maken kennis met de productie van groene stroom op ons bedrijf (zonne-energie).

In het bezoek zijn, afhankelijk van de leeftijd,  verschillende doe-activiteiten verwerkt. En natuurlijk gaan we proeven van onze lekkere melk, met een stukje boerencake… Een speeltuin, zandbak en divers boerderijspeelgoed zijn aanwezig.

Een bezoek aan deze ‘Buiten-Gewone’ hoeve is voor de kinderen een avontuurlijke en leerrijke ervaring!

De omgeving

De Potaerdehoeve is gelegen in de Brabantse Kouters. Het landschap is mooi glooiend. In de omgeving passeren diverse fiets- en wandelroutes. Onder andere de route 'Land van Asse' en de 'Molenbeekroute' komen voorbij de boerderij. De weilanden grenzen aan het in 2010 uitgeroepen 'mooiste plekje van Merchtem'.

Een bezoek aan onze boerderij kan gekoppeld worden aan een wandeling in de naburig gelegen weilanden en bossen en langsheen de molenbeek. (dagprogramma)

Deze hoeve maakt deel uit van het netwerk Boeren met Klasse Vlaams-Brabant.